Jajka po gruzińsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    750 g
  • cebula

    3 szt
  • jajka

    8 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    do smaku
  • papryka czerwona

    3 szt
  • sól

    do smaku
  • bazylia

    do smaku
  • koperek

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, dodać do cebuli razem z pomidorami i dusić do czasu, gdy masa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, mieloną papryką i czosnkiem. Jajka ubić jak na omlet z łyżeczką wody, solą i mieloną papryką. Masę jajeczną wylać na uduszone jarzynki i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, dopóki jajka się nie zetną. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania67 25.05.2011 14:24
wow
Ewa111 24.05.2011 18:30
ciekawe danie i trochę egzotyczne
RenataZ-et 16.05.2011 23:27
świetny pomysł
szyba 13.05.2011 11:21
świetne
suzana 13.05.2011 10:22
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat