Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane zapiekane ze szczawiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
szczaw 15 dag
oliwa 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
parmezan 3 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane zapiekane ze szczawiem

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Szczaw opłukujemy i osuszamy a następnie drobno siekamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą, na jego dnie układamy 1/3 szczawiu i oprószamy solą.Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je widelcem i dodajemy resztę szczawiu, łyżkę parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle oliwy by składniki farszu ładnie się połączyły. Farszem nadziewamy białka, układamy w naczyniu żaroodpornym na szczawiu, posypujemy pozostałym parmezanem i skrapiamy pozostałą oliwą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C przez ok. 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 27.03.2013 20:40
Super Gorąco polecam przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak