Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane pastą z pieczonym burakiem
Kolorowy i smaczny - taki jest właśnie farsz do jajek na Wielkanoc z pieczonego buraka. Jeśli lubicie takie nieoczywiste połączenia, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Buraka porządnie szorujemy i myjemy. Owijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu buraka studzimy i obieramy.
Jajka gotujemy na twardo, około 10 minut od zagotowania się wody, studzimy, obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka.
Żółtka wraz z pieczonym burakiem i serkiem miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraczka można także zetrzeć na małych oczkach tarki i wymieszać z roztartym żółtkiem i serkiem.Jeśli lubicie możecie dodać łyżeczkę majonezu. Jajka dekorujemy rzeżuchą lub świeżym tymiankiem.
Smacznego!