Jajka faszerowane makrelą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja na twardo

    8 szt.
  • makrela wędzona

    1 szt
  • cebula

    1 szt.
  • papryka mielona

  • sól

  • parmezan

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupek i przekrajamy po połowie. Obieramy mięso makreli dokładnie ze skóry i ości. Wrzucamy do malaksera rybę oraz cebulę i parmezan. Miksujemy wszystko na pastę. Do pasty wrzucamy wyjęte z ugotowanych połówek jajek żółtka, wlewamy olej i również miksujemy je z pastą, aby osiągnąć jednolitą konsystencję. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Do każdej połówki jajka nakładamy czubatą łyżkę pasty (możemy to zrobić za pomocą dekoratora - wówczas jajka będą się ładnie prezentowały). Półmisek z faszerowanymi jajkami dekorujemy zieleniną i posypujemy kilkoma szczyptami papryki słodkiej. Przed podaniem najlepiej schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 27.02.2014 18:26
z takim farszem napewno były smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat