Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z botwinką i makaronem.
Wykonanie:
1. Botwinkę oczyszczamy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Następnie skrapiamy lekko sokiem z cytryny i mieszamy, dzięki temu botwinka nie straci koloru.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dokładnie studzimy.
3. Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy.
4. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy makaron, botwinkę i koperek ( odrobinę odkładamy do posypania jajecznicy ), mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzewamy masło ( tak około 2 łyżki ), wlewamy przygotowaną masę i smażymy cały czas mieszając, gdy jajka będą ścięte jajecznica jest gotowa.
6. Na talerze nakładamy po porcji jajecznicy, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy.
7. Smacznego życzę.