Jajecznica, czyli czyścimy lodówkę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • szynka

    20 dag
  • por

    1 sztuka
  • szczypior

    1/2 pęczka
  • pomidor

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jajecznica, czyli czyścimy lodówkę foto
Przed smażeniem jajecznicy należy pokroić składniki na naszą potrawę. Pora na półplasterki, pomidora w kostkę (pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, lub możemy pozostawić je w całości). Szczypiorek siekamy drobno. Szynkę również kroimy w kosteczkę.
Krok 2 - Jajecznica, czyli czyścimy lodówkę foto
Jajka wbijamy do miski i bełtamy je za pomocą trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na nim kawałeczki szynki. Kiedy ta się lekko zrumieni, dokładamy do niej pora i jeszcze chwilkę smażymy.W następnej kolejności na patelni muszą wylądować jaja. Smażymy jajecznicę na wolnym ogniu, aż się zetnie, ale nie całkiem, chyba że lubimy bardzo wysmażone jajka. Ja zdecydowanie lubię takie tylko co ścięte. Pod koniec smażenia dodajemy pomidorki.
Krok 3 - Jajecznica, czyli czyścimy lodówkę foto
Zdejmujemy jajecznicę z ognia. Wykładamy na talerz. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 19.11.2011 15:06
bogata:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat