Jagodowy sernik

Jagodowy sernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    30 dag
  • masło

    10 dag
  • kwaśna śmietana

    2-3 łyżki
  • masło

    10 dag
  • cukier

    25 dag
  • cukier wanilinowy

  • budyń śmietankowy

  • mleko

    3/4 szkl.
  • skórka cytrynowa

  • bita śmietana

  • biały ser

    70 mielony
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
  • jagody

    40 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jagodowy sernik

Herbatniki rozkrusz, utrzyj z miękkim masłem i śmietaną. Włóż do dużej tortownicy (28cm) i ugnieć łyżką formując spód sernika. Wstaw do lodówki. Przygotuj galaretkę według przepisu. Ser zmiksuj z miękkim masłem, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i skórką cytrynową. Dodaj proszek budyniowy rozrobiony w mleku. Masę serową przełóż do rondla, mieszając zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. ostudź i dodaj do niej jagody. Masę serową przełóż do tortownicy na herbatnikowy spód. Wyrównaj wierzch i odstaw do zastygnięcia. Posyp jagodami. polej tężejącą galaretką. Kiedy zatygnie udekoruj bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Katarzyna156 01.12.2011 22:57
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat