Jagodowe racuszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    2dag
  • dżem jagodowy

  • jajko

  • mleko ciepłe

    2 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka

    40dag
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć,utrzeć z łyżką cukru,2łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać resztę mąki,mleka,roztrzepane jajko,sól i cukier puder. Do ciasta dodać odrobinę stopionego masła lub oleju. Odstawić na pół h. Na suchej, rozgrzanej patelni wykładać łyżkę ciasta, na to małą łyżeczką dżem jagodowy i odrobinę ciasta na wierzch. Smażyć na złoto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zoso 02.08.2011 20:22
super deser
Gosia40 05.03.2011 13:41
Pysznie wyglądają:)
polly66 05.03.2011 10:42
posypać cukrem pudrem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat