Jagnięcina zapiekana w panierce miętowej z grillowanymi warzywami i serowo-pomidorową sakiewką z ciasta filo Wiesława Bobera

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotleciki jagnięce

    1 kg
  • bakłażan

    0,15 kg
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0,05 kg
  • mięta

    1 szt
  • czosnek

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    0,05 l
  • cukinia

    0,15 kg
  • ciasto filo

    0,1 kg
  • pomidor

    0,2 kg
  • bazylia

    1 szt
  • rozmaryn

    do smaku
  • masło

    0,1 kg
  • ser feta

    0,15 kg
  • papryka

    0,2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiesław Bober poleca:
W blenderze dokładnie zmiksować miętę z ząbkiem czosnku, bułką tartą i szczyptą soli. Uzyskamy miętową panierkę.

Jagnięcinę oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu. Następnie zamarynować w oliwie z oliwek, ząbku czosnku i rozmarynie.
Tak przygotowane mięso grillować krótko z obu stron po uprzednim doprawieniu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Równomiernie panierować i zapiec delikatnie pod salamandrą lub w piekarniku, tak długo, aż uzyskamy pożądany stopień wysmażenia.
Warzywa grillować w pozostałej z jagnięciny marynacie. Pomidory oczyścić z gniazd nasiennych i skórki, a następnie przygotować salsę pomidorowo-bazyliową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Z ciasta filo wyciąć kwadraty wielkości 5/5 cm. Na środku ułożyć kostki z sera feta i salsę pomidorową. Następnie zawinąć w formie sakiewki. Tak przygotowaną sakiewkę należy posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż do uzyskania złocistej barwy ciasta. Po wyłożeniu na talerz dekorować świeżymi ziołami. Wszystko można skropić oliwą wymieszaną z octem balsamicznym w proporcji 1:1.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 09.05.2014 12:30
jagnięcina jest pycha
Rycerz 26.12.2013 21:48
Wyjdzie, ten przepis jeżeli użyję ciasta francuskiego?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat