Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina zapiekana w panierce miętowej z grillowanymi warzywami i serowo-pomidorową sakiewką z ciasta filo Wiesława Bobera
W blenderze dokładnie zmiksować miętę z ząbkiem czosnku, bułką tartą i szczyptą soli. Uzyskamy miętową panierkę.
Jagnięcinę oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu. Następnie zamarynować w oliwie z oliwek, ząbku czosnku i rozmarynie.
Tak przygotowane mięso grillować krótko z obu stron po uprzednim doprawieniu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Równomiernie panierować i zapiec delikatnie pod salamandrą lub w piekarniku, tak długo, aż uzyskamy pożądany stopień wysmażenia.
Warzywa grillować w pozostałej z jagnięciny marynacie. Pomidory oczyścić z gniazd nasiennych i skórki, a następnie przygotować salsę pomidorowo-bazyliową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Z ciasta filo wyciąć kwadraty wielkości 5/5 cm. Na środku ułożyć kostki z sera feta i salsę pomidorową. Następnie zawinąć w formie sakiewki. Tak przygotowaną sakiewkę należy posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż do uzyskania złocistej barwy ciasta. Po wyłożeniu na talerz dekorować świeżymi ziołami. Wszystko można skropić oliwą wymieszaną z octem balsamicznym w proporcji 1:1.