Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • kasza jaglana

    150 g
  • marchewka ugotowana

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt mała
  • oliwki zielone

    1/2 szklanki
  • sól do smaku

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku

Imbirowy vinaigrette

  • oliwa

    10 ml
  • sok z pomarańczy

    2 łyżki
  • sok z limetki

    1 łyżka
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

Pozostałe

  • pomarańcza

    kilka plasterków
  • anchois

    2-4 szt
  • koper

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem i dobrze wypłukać. Odcedzić i zalać 300-350 ml wody, przykryć pokrywką i parować 20 minut na małym ogniu;
Krok 2 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Ugotowaną marchewkę drobno posiekać i przygotować imbirowy vinaigrette - wszystkie składniki umieścić w miseczce i rotrzepać widelcem;
Krok 3 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Kaszę jaglaną połączyć z posiekaną marchewką i vinaigrette, wymieszać;
Krok 4 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Paprykę i oliwki drobno posiekać; Doprawić solą i pieprzem do smaku;
Krok 5 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Na talerz położyć pierścień cukierniczy, wyłożyć warstwę kaszy jaglanej z marchewką, a na nią warstwę posiekanych oliwek;
Krok 6 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Następnie wyłożyć warstwę posiekanej papryki i ponownie warstwę kaszy;
Krok 7 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Na wierzch wyłożyć plaster pomarańczy oraz filecik anachois, doprawić pieprzem do smaku i skropić oliwą;
Krok 8 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Usunąć pierścień;
Krok 9 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Pokroić w cieniutkie plasterki zieloną część kopru włoskiego, posolić;
Krok 10 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
A następnie udekorować nimi sałatkę;
Powtórzyć kroki 5-10 dla kolejnej porcji lub do wykończenia składników;
Krok 11 - Jaglana sałatka z warzywami, pomarańczą i anchois foto
Smacznego!!!
IwonaDD
Jeśli nie lubisz surowej papryki w sałatkach, można zastąpić pieczoną;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 08.12.2016 11:06
Wygląda perfekcyjnie
ben-ka 13.08.2016 09:53
Bardzo ładnie podana sałatka.
Klausia 02.04.2015 23:16
ciekawe to :)
Ada-Gaba 22.02.2015 14:29
świetna sałatka ładnie podana
Alex_M 15.02.2015 14:03
chętnie bym spróbowała :)
gosia56 15.02.2015 13:42
super pomysł;)
Katarzyna/kate1980 11.02.2015 21:07
ślicznie się prezentuje
Katarzyna59 11.02.2015 17:28
ślicznie podana
Ankha 10.02.2015 21:01
Piękna prezentacja!
Hrabina w kuchni 10.02.2015 20:49
Ależ ona się prezentuje, jak w restauracji :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat