Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jadalny bukiet

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 10 dag
DODATKOWO:
cukier puder
woda zimna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jadalny bukiet

Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem dodać do niej masło oraz wodę, następnie szybko rozetrzeć palcami, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, dodać do tego żółtka i zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
Zimne ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy i wyciąć małe krążki, następnie ułożyć po cztery w rządku tak, aby jedno zachodziło do połowy na drugie, posmarować je białkiem i zwinąć. Rulonik z ciasta ostrym nożem przeciąć na dwie części, miejscem przecięcia ułożyć na natłuszczonej blaszce, lekko uformować płatki w kształt róży i po wierzchu posmarować białkiem.
Piec w temp. 200st do 15 min po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Dla lepszego efektu różyczki można nabić na patyczki do szaszłyków, ale i bez tego wyglądają uroczo

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 31.12.2012 09:04
to lubię !
ewka1978 31.12.2012 08:42
śliczny
Ola1984 31.12.2012 08:42
Super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak