Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo-kokosowy tort

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
mąka tortowa 4 łyżki
cukier 4 łyżki
sól szczypta

MASA JABŁKOWA

jabłka 1,5 kg po obraniu
galaretka cytrynowa 1,5 opakowania
cukier do smaku

MASA BUDYNIOWA

masło 200 gram
mleko 0,5 litry
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

KOKOSOWA POSYPKA

masło 70 gram
wiórki kokosowe 70 gram
cukier 2,5 łyżki

Porada

Ten torcik polecam zwłaszcza wszystkim wielbicielom szarlotek.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo-kokosowy tort

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
Po wyjęciu studzimy.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i smażymy około 15-20 minut, aby delikatnie się wysmażyły. Długość smażenia zależy od rodzaju jabłek. Do gotowych jabłek dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Krok 1 - Jabłkowo-kokosowy  tort foto
2
Przestudzoną masę wykładamy na biszkopt. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Ja do mojej masy nie dawałam już cukru ponieważ jabłka były wystarczająco słodkie. Jeśli ktoś posiada kwaskowate jabłka cukier dajemy na początku smażenia.
Krok 2 - Jabłkowo-kokosowy  tort foto
3
MASA BUDYNIOWA:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń.
Krok 3 - Jabłkowo-kokosowy  tort foto
4
Gotową masę wykładamy na zastygniętą masę jabłkową.
Krok 4 - Jabłkowo-kokosowy  tort foto
5
KOKOSOWA POSYPKA:
Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy kokos oraz cukier. Całość delikatnie rumienimy, stale mieszając by posypka nie przypaliła się.
Złocisty kokos studzimy. Zimny wykładamy na masę budyniową.
Torcik odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy.
Krok 5 - Jabłkowo-kokosowy  tort foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 01:02
smaczny tort.
Wacław 18.01.2015 10:40
moje smaki,lubie takie słodkości :-)
as28 17.01.2015 21:19
mniam mniam
Edith85 17.01.2015 21:16
jabłka i kokos = bajka :)
Barbara777 17.01.2015 20:43
niezłe połączenie smaków;)
gosia1988 17.01.2015 19:59
świetny torcik
cukiereczek 17.01.2015 19:14
wspaniałe ciasto,aż ślinka leci
bietka 17.01.2015 19:10
smaczne ciacho :)
fotoviderek 17.01.2015 18:57
Takie torty lubię :)
IwonaDD 17.01.2015 18:45
pyszne połączenie
aginaa 17.01.2015 18:45
mmm wyglada wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak