Jabłkowe róże z ciasta francuskiego Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 op
  • jabłka

    2 szt
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • woda

    1,5 szk
  • dżem truskawkowy

    4 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z sokiem z cytryny.
Jabłka umyć, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
Włożyć je do garnka z wodą i delikatnie przemieszać aby pokryły się zalewą.
Zakryć garnek pokrywką i zostawić tak na około 5 minut aż plasterki zmiękną.
Potem odsączyć je na sicie.
Ciasto pokroić na 6 pasków ( od węższej strony ).
Każdy pasek posmarować rozcieńczonym dżemem i wzdłuż paska z jednej strony kłaść plasterki jabłek tak aby zachodził jeden na drugi i aby wystawały trochę ponad ciasto ale nie za dużo bo będą wysuwać się podczas zwijania ).
Na końcach zostawić trochę wolnego beż jabłka.
Pasek bez jabłka założyć na ten z jabłkiem i zawinąć delikatnie ruloniki co w efekcie utworzy różę.
Tak przygotowane ciasta włożyć do wgłębień formy do pieczenia.
Piec 25-30 minut zakryte folią aluminiową w temperaturze 200 stopni a potem zdjąć folię i piec jeszcze około 8 minut kontrolując aby jabłka się nie spaliły.
Upieczone róże delikatnie wyjąć na kratkę i przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mami93 04.04.2016 20:32
pięknie wyglądają :)
foczka-ks 01.04.2016 09:27
apetyczny masz sposób
MałaMi89 31.03.2016 17:33
Piękne! Kiedyś próbowałam, ale nie wyszły mi tak idealne ;) muszę podjąć drugą próbę :)
ice cubes 31.03.2016 12:48
Ładnie wygląda :)
Ola1984 31.03.2016 11:46
Mniam, bardzo apetyczne :)
Malinka 31.03.2016 11:03
Róże jak prawdziwe i do tego jabłkowe...SUPER!!!
ania2610 31.03.2016 11:01
pięknie wyglądają!
Konczi 31.03.2016 10:23
uwielbiam takie róże - piękne i pyszne :)
iziona 31.03.2016 10:20
Uwielbiam te róże sa piękne i pyszne
ZEWA 31.03.2016 10:19
Dziękuję bardzo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat