Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jabłkowe precle

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

jabłka
0,5 kg
mąka
0,5 kg
mleko
0,5 szklanki
drożdże
5 dag
jajko
1 sztuka
cukier
2 łyżki
cynamon Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło
5 dag
sól
szczypta
Sklep Prymat

DODATKOWO

jajko
do smarowania
cukier trzcinowy
2 łyżki do posypania ciasta
cynamon Prymat
0,5 połyżeczki , do sypania
Sklep Prymat

Porada

W zależności od naszych smaków możemy po upieczeniu polać je np. lukrem. Wówczas przed pieczeniem nie posypujemy ich cynamonowym cukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe precle

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajmy do nich łyżkę cukru i dokładnie wysmażamy na gęsta marmoladę. Gotową studzimy.
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy mus jabłkowy, jajko, cynamon, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość mąki może ulec zmianie. Wszystko zależy jakiej gęstości mamy wysmażone jabłka.
Krok 1 - Jabłkowe precle foto
2
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego tłuszcz.
Gdy ciasto odchodzi od dłoni i garnka przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 2 - Jabłkowe precle foto
3
Wyrośnięte wykładamy na stolnicę. Dzielimy na około 15 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30 cm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla.
Krok 3 - Jabłkowe precle foto
4
Uformowane precle przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy miejscem łączenia do spodu.
Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 4 - Jabłkowe precle foto
5
W miseczce łączymy cukier trzcinowy z cynamonem. Tak przygotowanym cynamonowym cukrem posypujemy precle z wierzchu. Pozostawiamy je na około 15 minut by podrosły.
Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C do zrumienienia.
Krok 5 - Jabłkowe precle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:21
Dobre takie.
Gracer 30.12.2015 20:39
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak