Jabłka z sosem waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyż
  • cukier

    2 łyż
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • smietana 18%

    3 łyż
  • posypka czekoladowa

  • jabłka

    2 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy i obieramy. Wydrążamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w poprzek w plastry. Jabłka smażymy na rozgrzanym maśle, aż się lekko zrumienią i zmiękną. Posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Odwracamy i chwilę smażymy,aż cukier się rozpuści. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Dusimy ok 3 min, aż sos zgęstnieje. Jabłka przekładamy do pucharków, polewamy sosem i dekrujemy czekoladową posypką. Podajemy na gorąco.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat