Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka z ptasim mleczkiem
3 jaja,
3łyżki cukru,
3 łyżki mąki.
Białka ubić z cukrem. Dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę, wymieszać. Piec 25 min w 170 st.
MASA JABŁKOWA:
1kg jabłek,
szkl. cukru,
1/4 szkl. wody,
1/2 łyżki żelatyny.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciasto, ostudzić.
MASA BUDYNIOWA:
3 żółtka,
1/2 l mleka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
kost. margaryny,
1/2 szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
łyżka żelatyny,
3 łyżki gorącej wody.
Mąkę z żółtkami dobrze rozmieszać w 1/2 szkl. mleka. Rezsztę mleka zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utzreć z pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce budyniu. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać do masy. Chwilę ucierać. Wyłożyć na masę jabłkową.
MASA GALARETKOWA:
3 białka,
2 łyżki cukru,
galaretka.
Białka ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Energicznie mieszając wlać do białek. Chwilę ubijać, ostudzić. Wyłożyć na masę budyniową. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić.