Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka 3 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
zsiadłe mleko 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1 kostka
Na piankę:
białko 3 sztuki
cukier ok. 1/2 szklanki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
DODATKOWO:
jabłka 8-9 sztuk
cynamon do oprószenia jabłek

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę pokrojoną na wióry, wbić jajka, dodać cukier i mleko. Zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić i oprószyć cynamonem. Ciasto wyjąć podzielić na dwie części. Jedną ponownie włożyć do lodówki, a drugą wylepić spód przygotowanej dużej blaszki. Oprószyć mąką i wyłożyć jabłka. Białka ubić z cukrem na puszystą masę i dalej ubijając dodać kisiel. Pianą przykryć jabłka i rozkruszyć na wierzch pozostałe ciasto. Piec ok 45min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 01.02.2013 09:50
też taki robi ę
wiola333 01.02.2013 09:49
pysznie
miki47 01.02.2013 09:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak