jabłecznik z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • cukier

    2 szkl
  • żółtko

    1
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

  • cukier waniliowy

  • mleko

    1 litr
  • budynie śmietnkowe

    2
  • jabłka

    ok2 kg
  • kasza manna

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnice wystpać mąkę, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i margaryne, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie czesci.

Prostokatną blachę, wysmarować tłuszczem i wyspyać bułką tartą. Rozwałkowac jedną część ciasta i wyłożyc na blachę. Posypać kasza manną.

Obrać jabłka i pokroić w plasterki, wyłożyć jabłka na przygotowy spód ciasta. Ugotować budynie, wyłożyć na jabłka. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta kruchego (rozwałkowaną). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

Na moim cieście widać małe okruszki, jest to ciasto kruche tylko ze zmrożone i starte na tarce (zostało mi kiedyś z innego ciasta).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat