Jabłecznik dla leniwych, czyli jak szybko wyczarować ciasto :)

Jabłecznik dla leniwych, czyli jak szybko wyczarować ciasto :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • margaryna

    4/5 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiedy mamy małe zdolności kulinarne, przydają się takie przepisy, których zepsuć nie można :)

Podaję przepis na jabłecznik, pierwszy w moim życiu zresztą. Przepis znalazłam w maminych przepisach.

Składniki:
3 jajka
4 szklanki mąki
4/5 kostki margaryny
łyżeczka cynamonu
kilogram jabłek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinkę do lodówki.

Jabłka obrać ze skórki, potarkować, dodać do nich cukier i cynamon.

2/3 ochłodzonego ciasta rozkładamy na blaszce (jeśli to ma być duża blacha, podwoić składniki) oraz na ściankach. Na ciasto nakładamy jabłuszka. Pozostałe ciasto kruszymy w rękach/tarkujemy na jabłka. Można dodać też wiórki kokosowe wedle uznania.

Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 45min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat