Jabłecznik cioci Joli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    4
  • cukier

    0,5 szkl.
  • mąka pszenna

    0,5 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szkl.
  • szczypta proszku do pieczenia

  • Masa jabłkowa:

  • woda

    2 szkl.
  • cukier

    1 szkl.
  • jabłka

    1 kg
  • budyń śmietankowy

    2
  • śmietana

  • śmietana

    0,5 litra 36%
  • cukier

    2-3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na blaszkę.Włożyć do zimnego piekarnika, piec ok 25-30 min.w temp. 180 stopni.

Masa jabłkowa:
Zagotować wodę z cukrem, jabłka obrać, pokroić w kostkę.Dodać do gotującej się wody.Próżyć przez ok. 5 min.Budynie rozprowadzić w 1 szklance wody i dodać do rozgotowanych jabłek.Gorące jabłka wyłożyć na zimny biszkopt, wystudzić.

Śmietana:
Ubić śmietanę.Dodać cukier i cukier waniliowy.Wyłożyć na wystudzone jabłka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iga2 09.10.2011 16:49
wygląda przepysznie
gusia1000 26.06.2011 16:19
Dobre, a proste ciasto.
RenataZ-et 28.12.2010 11:08
Pięknie wygląda ten jabłecznik i założę się, że wyśmienicie musi smakować.
wedith1 22.11.2010 15:08
Wygląda świetnie!!!!!!!
Grażyna13 16.11.2010 11:15
Świetny ! Pomysl z budyniem do jabłek podoba mi się :)
Malinka 11.11.2010 15:05
Super ciasteczko! Na pewno bardzo smaczne:)
Koper 10.11.2010 08:41
Chyba fajnie chodzić do cioci Joli na imieniny:)
ElizaT 09.11.2010 08:06
bardzo smakowicie się prezentuję
MAR3STA 06.11.2010 23:56
Przechodnie zza okna mieli co podziwiać;)))
MAR3STA 05.11.2010 21:48
Ale smakowitości serwujesz!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat