Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1/2 szkl
jajko szt
śmietana 18 proc 200 g
margaryna 200 g
jabłka 2 kg
cynamon Prymat łyżeczka
cukier 5 łyżek
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

1.
Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę, jajko i proszek do pieczenia. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej blaszce o wymiarach 40x24 cm a drugą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
2.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier( ilość według uznania) i cynamon. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Z zamrażalnika wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 30.08.2015 12:56
bardzo dobry
Ada-Gaba 29.08.2015 21:11
pyszne ciasto
Aannkaa82 29.08.2015 19:42
Jedno z moich ulubionych ciast :)
Renata9 29.08.2015 19:14
Smaczny jabłecznik :-)
Mama niejadka 29.08.2015 18:55
Pyszne ciasto
kuchcik89 29.08.2015 18:23
uwielbiam szarlotki :)
Zdzisław 29.08.2015 14:40
takie słodkości lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak