Jabłecznik

Jabłecznik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • mąka

    1/2 kg
  • jajko

    5 sztuk
  • margaryna

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kisiel cytrynowy

    1 sztuka
  • cynamon

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jabłecznik

Ubić białka z jajek. Mąkę przesiać z proszkiem, wbić 5 żółtek, wlać roztopiona margarynę i pół szklanki cukru, zagnieść, dodać cynamonu i włożyć do lodówki żeby delikatnie zmarzło. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i wyrównać na blasze. Jabłka również zetrzeć na grubej tarce. Ubić białka z 1/2 szklanki cukru, wsypać kisiel i dalej ubijać. Utarte jabłka wsypać na pierwszą warstwę ciasta. Pianę z kisielem wlać na jabłka. Na pianę zetrzeć i rozłożyć drugą połowę ciasta. Piec około godziny na 200 stopni. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Agnieszka91 12.08.2012 13:52
uwielbiam jabłeczniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat