Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mąka 1/2 kg
jajko 5 sztuk
margaryna 1 sztuka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kisiel cytrynowy 1 sztuka
cynamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Ubić białka z jajek. Mąkę przesiać z proszkiem, wbić 5 żółtek, wlać roztopiona margarynę i pół szklanki cukru, zagnieść, dodać cynamonu i włożyć do lodówki żeby delikatnie zmarzło. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i wyrównać na blasze. Jabłka również zetrzeć na grubej tarce. Ubić białka z 1/2 szklanki cukru, wsypać kisiel i dalej ubijać. Utarte jabłka wsypać na pierwszą warstwę ciasta. Pianę z kisielem wlać na jabłka. Na pianę zetrzeć i rozłożyć drugą połowę ciasta. Piec około godziny na 200 stopni. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka91 12.08.2012 13:52
uwielbiam jabłeczniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak