Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone
80 dag -
ziemniaki
1,6 kg
Sposób przygotowania
Składniki dla 5 osób.
80 dkg. mięso mielone
1,60 kg. ziemniaki
2 cebule pokrojone w kostkę
3 – 4 starte na tarce marchewki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml. czerwone wino
1 mała łyżeczka sosu Worcestershire
Świeżo zmielony czarny pieprz
Tymianek
Sól
1 łyżka posiekanej pietruszki
½ łyżeczki mąki
Oliwa z oliwek
½ szklanki bulionu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany 18% kwaśna
1 łyżka musztardy miodowej ( opcja)
1 jajko
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki. W czasie w którym gotujemy ziemniaki, przesmażyć na oliwie z oliwek, 2 pokrojone w kostkę cebule. Dodać mielone mięso i smażyć do jego zbrązowienia, cały czas mieszając. Następnie przyprawy sól, pieprz, tymianek, sos Worcestershire. Podlać winem, chwilę poddusić i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i teraz dodać startą marchewkę. Całość podlać bulionem z kurczaka. Zredukować – odparować nadmiar wytworzonego sosu. Posypać 1 łyżką posiekanej pietruszki. Pod koniec można zagęścić ½ łyżeczki mąki.
Ugotowane ziemniaki utłuc na puree, dodać masło i śmietanę wymieszaną z musztardą.
Naczynie do zapiekania przesmarować oliwą , nałożyć mięso a na wierzch ziemniaki. Na ziemniakach zrobić ładny wzorek. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i zapiekać 25 minut w temp. 200 oC.
Jeszcze wyjaśnienie. Nigdy nie smażymy potraw na oliwie extra virgin, ta służy tylko do sałatek i spożywania na zimno. Smażyć można na oliwie z oliwek, ale z olejnego tłoczenia.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się