Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 75 dag
szpinak mrożony 400 g
śmietana 30% 100 ml
serek topiony 50 g
ząbki czosnku 3 sztuki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym

1. Filet myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dość dużą kostkę. Solimy, pieprzymy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając.

2. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem aż całkiem się rozmrozi (mieszamy od czasu do czasu). Gdy szpinak się rozpadnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony na kawałki serek (najlepiej ze szczypiorkiem i cebulą lub ziołowy) i mieszamy do całkowitego jego roztopienia. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy i dusimy około 3 minuty.

3. Sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty aby smaki się połączyły. Podajemy z ulubionym makaronem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 14.12.2014 16:05
pyszne danie
AgaS10 13.12.2014 16:29
apetyczne jedzonko:)
Zdzisław 13.12.2014 12:58
lubię taki obiad zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak