Imbirowe bułeczki z cynamonem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • jajko

  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • drożdże świeże

    25 gram
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • masło

    50 gram
  • mielony cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki + łyżka cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Imbirowe bułeczki z cynamonem foto
. W połowie ciepłego mleka wymieszać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. w drugiej połowie mleka rozpuścić masło.
Krok 2 - Imbirowe bułeczki z cynamonem foto
Do miski przesiać mąkę dodać imbir, drożdże, mleko z masłem, sól, jajko i wyrobić ciasto. Zostawić w cieple do wyrośnięcia.
Krok 3 - Imbirowe bułeczki z cynamonem foto
Rozwałkować na grubość 4-5 milimetry i wycinać kółka.
Krok 4 - Imbirowe bułeczki z cynamonem foto
Składać po 5 - 6 kółek, tak żeby delikatnie zachodziły na siebie i zwijać w rulonik.
Krok 5 - Imbirowe bułeczki z cynamonem foto
Zlepić zachodzące na siebie kółka.
Krok 6 - Imbirowe bułeczki z cynamonem foto
Przez środek przeciąć ostrym nożem.
Krok 7 - Imbirowe bułeczki z cynamonem foto
Układać na blaszce do pieczenia. Lekko rozłożyć płatki ciasta i posypać cukrem z cynamonem. Zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
Krok 8 - Imbirowe bułeczki z cynamonem foto
. Piec 15 - 20 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu można polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 25.08.2017 14:18
wspaniałe bułeczki
bietka 25.08.2017 07:58
Te bułeczki muszą być bardzo smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat