Humus, pasta z ciecierzycy

Humus, pasta z ciecierzycy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 puszka
  • tahini pasta sezamowa

    2 łyżka
  • czosnek

    3 ząbek
  • oliwa

    4 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Miksować w blenderze razem z pastą tahini. Dodać czosnek i nie przerywając miksowania dolewać po łyżce oliwy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miksować, aż uzyskamy jednolicie aksamitna konsystencję pasty. Humus przełożyć do słoiczka i polać po wierzchu dodatkową porcją oliwy.
anemon
Humus, to pasta z ciecierzycy znana w kuchniach wielu krajów, m.in: Syrii, Turcji, Izraela, Maroka, Indii, a nawet w państwach Kaukazu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 07.09.2015 07:43
wygląda naprawdę smacznie
pawlito 11.06.2014 09:22
same pyszności
anemon 07.06.2014 22:43
Ja chyba też znowu zrobię.
Alex_M 04.06.2014 20:09
uwielbiam! :) na widok Twojego zapragnelam znowu zrobic cala miche ;)
anemon 04.06.2014 10:40
Moim zdaniem domowy smakuje dużo lepiej, no chyba, że ja jeszcze nie trafiłam na humus dobrej jakości ze sklepu.
ben-ka 04.06.2014 10:36
Sama humusu nie robiłam,a bardzo go lubię.
mysza75 04.06.2014 10:25
jaka pyszna pasta mniam
Konczi 04.06.2014 09:05
jak tu pysznie !
aisoglam 04.06.2014 08:28
Lubię to ;)
Edith85 04.06.2014 07:39
bardzo lubię, a ten pomidorek na kanapce to juz w ogóle bajka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat