Przepis i sposób przygotowania na: Humus, pasta z ciecierzycy
Humus, to pasta z ciecierzycy znana w kuchniach wielu krajów, m.in: Syrii, Turcji, Izraela, Maroka, Indii, a nawet w państwach Kaukazu.
Hummus można przygotować w domu, dosłownie w ciągu kilku minut. Aby go przyrządzić wystarczy kilka prostych składników, takich jak: puszka ciecierzycy, tahini, czosnek, oliwa i sok z cytryny. Do tego przyprawy - sól i pieprz. Użyj ich tyle, aby smak pasty z ciecierzycy odpowiadał Twoim smakom. Tak przygotowany hummus można przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce przez około tydzień.
1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą.
2. Miksować w blenderze razem z pastą tahini.
3. Dodać czosnek i nie przerywając miksowania dolewać po łyżce oliwy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
4. Miksować, aż uzyskamy jednolicie aksamitna konsystencję pasty.
5. Humus przełożyć do słoiczka i polać po wierzchu dodatkową porcją oliwy.