Hinduski szaszłyk.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    30 dag
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżeczka
  • tandoori masala

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • imbir świeży

    0,5 cm
  • papryczka chili

    1 szt
  • kminek

    0,5 łyżeczki
  • Kolendra cała Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • oliwa

    50 ml
  • jogurt bałkański

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hinduski szaszłyk. foto
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Każdy pasek lekko rozbić tłuczkiem ( rozpłaszczyć).
Gorczycę wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem.
1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty) i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny.
Krok 2 - Hinduski szaszłyk. foto
Następnie nabić na dwa patyki do szaszłyków
Krok 3 - Hinduski szaszłyk. foto
szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej.
Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać jako sos.
Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 15.12.2013 10:43
pyszne mięsko!
Rysia 14.12.2013 17:22
Dalekie ,fajne smaki.
Milka100 14.12.2013 16:03
SUPER SMACZNE
Gabi44 14.12.2013 14:05
Hinduskie smaki są wspaniałe,masala,wspaniałe.
pajbek 14.12.2013 13:15
Smacznie na tym talerzu :-)
Ania84 14.12.2013 12:42
zapachniało orientalnymi przyprawami :)
Konczi 14.12.2013 11:48
jak zawsze smacznie u Ciebie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat