Herbatnikowy torcik z kiwi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT śr 16 cm

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • ocet

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka

HERBATNIKOWA SMIETANKA

  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier puder

    1-2 łyżki do smaku
  • herbatniki

    1 paczka (szkolne)
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki

DODATKOWO

  • kiwi

    do dekoracji
  • ananas w puszce

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy na tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę.
ŚMIETANKA:
W 1/3 szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Herbatniki kruszymy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wsypujemy herbatniki. Dokładnie ubijamy by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dokładamy żelatynę. Miksujemy.
Tężejącą śmietankę dzielimy na 2 części. Większą częścią przekładamy przecięty biszkopt. Pozostałą ilość wykładamy na wierzch.
Całość dekorujemy ananasem oraz obranym i pokrojonym w plasterki kiwi.
Torcik odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Jadwiga/Jaga85
To lekki i pyszny torcik. Jest szybki w przygotowaniu i można do niego użyć dowolnych, ulubionych, sezonowych owoców.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna20 23.01.2015 15:55
znakomicie wygląda :)
gusia1000 23.01.2015 01:04
fajny tort.
Małgorzata Pin 22.01.2015 18:58
wygląda przepysznie
Ewelina1991 22.01.2015 17:15
wspaniale wygląda!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat