Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbata hinduska MASALA CHAI

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

herbata czarna Darjeeling 3-4 łyżeczki
gorąca woda 1 szkl.
mleko 3,2% 1 szkl.
melasa 2-3 łyżeczki
cukier palmowy do smaku
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat mała łyżeczka
goździki mielone 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
mielona trawa cytrynowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Herbata hinduska MASALA CHAI

Mleko i wodę wlać do garnka i zagotować.
Wsypać herbatę lisciastą, przyprawy i cukier palmowy - dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Zmniejszyć płomień do minimalnego lub przestawić garnek na najmniejszy palnik, nakryć lekko uchyloną pokrywką i gotować kilka minut, aż płyn naciągnie i nabierze mocy i aromatu. Pilnować, aby nie wykipiało!
Herbatę szczelnie nakryć pokrywką i pozostawić na 5-10 minut, a następnie przecedzić. Dodać melasę i mieszać do rozpuszczenia.
Rozlać do filiżanek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.11.2015 08:21
Ja od dzieciństwa lubię tzw. bawarkę, ale ta herbata jest świetnie przyprawiona, cudnie rozgrzewa i jest niesamowicie aromatyczna :)
Justi2401 03.11.2015 16:55
Ciekawa i te przyprawy... w sam raz na chłody. Może w końcu się skuszę na wypróbowanie herbaty z mlekiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak