Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z szynki w sosie z pesto
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, wrzucamy do garnka z cebulą. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W misce mieszamy 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą, dodajemy liście selera, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie gulasz zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką pszenną i dusimy jeszcze 10-15 minut. Gotowy gulasz zdejmujemy z ognia, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.