Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z pieczarkami i papryką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
cebula 2 szt
pieczarki 300 g
papryka czerwona 1/2 szt
woda 1 szkl
mąka 1 1/2 łyżki
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z pieczarkami i papryką

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
Krok 1 - Gulasz z pieczarkami i papryką foto
2
Łopatkę myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą. Mięso smażymy przez 5 minut co chwilę mieszając.
Krok 2 - Gulasz z pieczarkami i papryką foto
3
Przyprawiamy ostrą mieloną papryką i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3 - Gulasz z pieczarkami i papryką foto
4
W tym momencie gulasz przyprawiamy solą. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Krok 4 - Gulasz z pieczarkami i papryką foto
5
Paprykę myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Dorzucamy do garnka z gulaszem. Mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Krok 5 - Gulasz z pieczarkami i papryką foto
6
W kubku mieszamy mąkę z odrobiną wody i powoli wlewamy do gulaszu, zagęszczając go.
Na końcu całość przyprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3 minuty co chwilę mieszając.
Krok 6 - Gulasz z pieczarkami i papryką foto
7
Podajemy na gorąco, jako dodatek do ziemniaków lub kopytek, wówczas najlepiej smakuje.
Krok 7 - Gulasz z pieczarkami i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 20.10.2015 15:59
bardzo dobre
Motorek 20.10.2015 13:33
Bardzo dobry gulasz
pestka 20.10.2015 13:07
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak