Gulasz z musztardą i imbirem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • musztarda sarepska

    3 łyżeczki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • pieprz

    do smaku
  • sól czosnkowa

    dosmaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    3 łyżeczki
  • miód

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • szynka wieprzowa

    1/2 kg
  • olej do smażenia

  • pieczarki

    30 dkg
  • cebula

    1 duża sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z musztardą i imbirem foto
Musztardę przełożyć do miseczki. Imbir oskrobać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do musztardy. Dodać też do niej trochę pieprzu czosnkowego i soli, mieloną paprykę, ocet, miód i sos sojowy. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Gulasz z musztardą i imbirem foto
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 3 - Gulasz z musztardą i imbirem foto
Do mięsa wlać marynatę i dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła mięso w całości. Odłożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
Krok 4 - Gulasz z musztardą i imbirem foto
Po tym czasie w garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, ok. 5 minut.
Krok 5 - Gulasz z musztardą i imbirem foto
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki (małe sztuki) przekroić na 4 części każdą. Cebulę i pieczarki dodać do mięsa. Smażyć dalej razem kolejne 5 minut.
Krok 6 - Gulasz z musztardą i imbirem foto
Wlać 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
Krok 7 - Gulasz z musztardą i imbirem foto
Mąkę rozmieszać z pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli czosnkowej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 03.09.2014 21:47
zapowiada sie aromatyczne danie
Klausia 02.09.2014 00:52
ciekawe dodatki :)
CAROLL1989 26.08.2014 15:32
sosik pyszny, robiłam bez imbiru
as28 11.04.2014 17:00
fajny gulasz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat