Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
wszystkie przepisy
-
łopatka wieprzowa
800 gramów -
por
1 sztuka -
oliwa
2 łyżki -
pieprz ziołowy Prymat
1 łyżka -
tymianek Prymat
1 łyżka -
śmietana
2 łyżki -
mąka
1 łyżka -
sól
2 szczypty -
pieprz
2 szczypty
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w średniej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso. Następnie podlać wodą, posolić, dodać tymianek i pieprz ziołowy. Dusić pod przykryciem przez 1 godzinę.
Dodać pora pokrojonego w półplasterki i dusić jeszcze 20 minut.
Dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością sosu (aby się nie zważyła). Zagęścić sos mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się