Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z jelenia
Gulasz z jelenia to świetne danie, jeśli chcemy spróbować przyrządzić dziczyznę. W tym przepisie mięso jelenia zostało uduszone w wywarze z dodatkiem czerwonego wina, cebuli, pieczarek i marchewki. Gulasz z jelenia trzeba doprawić wyrazistymi przyprawami - najlepsze będą: rozmaryn, owoc jałowca i czarny pieprz.
1. Mięso z jelenia kroimy w niewielkie paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy.
2. Cebule kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa i całość dalej smażymy.
3. Po chwili dorzucamy pokrojone pieczarki. Gdy mięso się już przyrumieni do rzucamy marchewkę pokrojoną w kostkę i całość zalewamy winem.
4. Dorzucamy kilka kulek jałowca i trochę rozmarynu. Czekamy aż wino nam odparuje. Następnie podlewamy wywarem warzywnym (lub wodą) i dusimy aż mięso będzie miękkie.
5. Na koniec dodajemy kawałek masełka, aby sos zrobił się aksamitny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!