Gulasz wołowy z piwem, pomidorami i groszkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe bez kości

    1,5 kg
  • piwo ciemne

    2 szkl.
  • cebula biała

    duża
  • czosnek

    średnia główka
  • sos sojowy ciemny

    do smaku
  • papryczka chili

    średnia
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • mąka pszenna

    do obtoczenia mięsa
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • pomidory krojone z puszki

    1 szkl.
  • miód gryczany

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę pokroić w kostkę, zalać piwem i sosem sojowym - wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane mięso odsączyć i opanierować w mące, po czym obsmażyć na smalcu.
Przełożyć do garnka, dodać paprykę chili przeciętą wzdłuż, posiekaną cebulę, pieprz, sól ziołową oraz tyle gorącej wody, aby tylko nakryła mięso.
Całość zagotować, nakryć, zmniejszyć płomień i dusić ok. 30-40 minut.
Odkryć, dolać marynatę piwno-sojową oraz krojone pomidory i gotując nadal odparować nadmiar płynu, jednocześnie dusząc mięso do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie dodać wyciśnięty czosnek z całej główki, miód i osączony z zalewy groszek - posolić i popieprzyć do smaku. Gotować jeszcze kilka minut.

Gulasz podawać z ziemniakami, dowolną kaszą albo makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna Kryla 31.08.2017 12:32
Pyszna propozycja:)
jejkuchnia 30.08.2017 19:41
Ciekawy przepis. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat