Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z jałowcem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso wołowe 500 gram
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 ćwiartka
grzyby suszone 1 garść
mąka pszenna 1 łyżka
bulion wołowy 500 ml
masło 1 ćwiartka

Marynata

gin 100 ml
jałowiec 8-10 ziaren
Rozmaryn suszony Prymat 2-3 łyżki
czosnek 3-4 ząbki
oliwa 2-3 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z jałowcem

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w kostkę (można też kupić już pokrojone), przyprawić solą i pieprzem, a następnie zamarynować w 1-2 łyżce oliwy, wyciśniętym czosnku, ginie, rozmarynie i rozgniecionych ziarnach jałowca. Odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny (ja osobiście preferuję na całą noc).
Krok 1 - Gulasz wołowy z jałowcem foto
2
Roztopić na patelni masło razem z oliwą, a gdy zacznie się pienić dodać zamarynowane mięso. Smażyć około ok 5-10 minut, aż mięso się zarumieni.
Krok 2 - Gulasz wołowy z jałowcem foto
3
Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę, oprószyć mąką i smażyć jeszcze kilka minut (ok 2-5). Przerzucić wszystko do garnka, dodać grzyby (wcześniej trzeba je namoczyć), zalać bulionem i dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie).
Krok 3 - Gulasz wołowy z jałowcem foto
4
Podawać z kaszą gryczaną/jęczmienną/ziemniakami oraz buraczkami/sałatą/kapustą zasmażaną (do wyboru do koloru). Smacznego.
Krok 4 - Gulasz wołowy z jałowcem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.02.2016 11:45
fajne danie
Pani Domu 13.12.2015 10:55
dobry gulasz
w mojej kuchni 08.12.2015 12:59
pyszne jedzonko na talerzu
berys18 08.12.2015 11:03
smaczny i aromatyczny
Damiano
Damiano 08.12.2015 08:22
super gulasz
Joannasz3190 07.12.2015 20:50
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak