Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z niespodzianką
4 młode marchewki
1 cebula
250 g młodej kapusty
1 garść suszonych grzybów
1 szk wydrylowanych czereśni
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
ostra papryka do smaku
600 ml wody lub bulionu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
kucharek wpłynie do smaku
2 płaskie łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby namoczyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pokrojone mięso wrzucić do rozgrzanego garnka i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kapustę i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz natkę pietruszki. Chwilę smażyć, dodać odsączone grzyby i zmiksowane czereśnie. Dodać przyprawy i podlać wodą lub bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gulasz w razie konieczności jeszcze doprawić i zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody, po czym zagotować. Podawać gulasz z ziemniakami i surówką.