Gulasz wieprzowy po węgiersku - pörkölt

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1,5 kg
  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • Papryka słodka mielona Prymat

    20 g
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula biała

    1 duża
  • natka pietruszki

    świeża
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • papryka żółta

    2 średnie
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę wieprzową pokroić w sporą kostkę i obsmażyć na rumiano z dodatkiem kilku łyżek oleju - po obsmażeniu dodać posiekaną grubo cebulę, zeszklić stale mieszając, a na koniec wsypać opakowanie (20g) czerwonej mielonej papryki słodkiej - mieszać na małym ogniu przez chwilę, po czym zalać gorącą wodą, nakryć i dusić 30-40 minut.
Dolać pół litra przecieru pomidorowego, dodać kminek, trochę pieprzu oraz nieco przyprawy warzywnej - dusić bez pokrywki, aż mięso będzie miękkie, a część sosu odparuje.
Dodać świeżą paprykę pokrojoną w paseczki i dusić do miękkości - na kilka minut przez końcem dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Podawać z dowolnymi kluskami, makaronem, plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami z wody.
Habibi
Sosu nie zagęszczam, ale odparowuję, aż samoczynnie zgęstnieje. * Można na koniec duszenia dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 22.09.2014 11:04
bardzo dobry gulasz
mysza75 22.09.2014 09:48
fajny gulasz, jeszcze po węgiersku nie jadłam
Anna169Hosz 21.09.2014 21:04
Pyszne mięsko!
monikalangier 21.09.2014 20:53
Uwielbiam takie gulasze
Christopher 21.09.2014 20:08
Bardzo smaczny, lubię tego typu potrawy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat