Gulasz sercowo-grzybowy Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serca wieprzowe

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • czosnek

    4 ząbki
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • paczka makaronu pełne ziarno

    400 g
  • Bulion grzybowy

    1 sztuka
  • podgrzybki

    300 g
  • cebula

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte serca włożyć do wrzątku,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kucharka i gotować do miękkości.Serca wyjąć z wywaru(wywar wykorzystać na zupę),ostudzić i pokroić w kostkę.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć serca.Dodać 2/3 posiekanej cebuli,czosnek i jeszcze chwilę smażyć.Podlać wodą,dodać kostkę mięsną,pieprz i dusić 15 minut.W między czasie grzyby(nie rozmrażać),kostkę grzybowa i resztę cebuli smażyć na gorącym oleju,aż odparuje sok.Przesmażone grzyby dodać do gulaszu i jeszcze dusić razem 5 minut.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do gulaszu i chwilę pogotować.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Gulasz podawać z makaronem.Ja podałam jeszcze ogórki małosolne (przepis w mojej galerii).Smacznego!

Można do sosu dodać śmietanę.Ja nie dodawałam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolajka 14.09.2011 14:49
nigdy nie robiłam, ale może warto?
patusia 05.01.2011 02:17
Pychotka :)
ZEWA 11.12.2010 11:56
w sam raz dla mnie takie jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat