Grzybnięte placki Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • kurki

    25 dkg
  • podgrzybki

    25 dkg
  • pieczarki

    25 dkg
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    8 dużych łyżek
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule drobniutko posiekać.Grzyby obrać,większe pokroić i każdy gatunek osobno usmażyć na 2 łyżkach oleju z odrobiną cebuli,solą i pieprzem.Ziemniaki zetrzeć na tarce z nałymi oczkami (nie na miazgę) i na sicie odcisnąć nadmiar soku (nad garnkiem).Do ziemniaków dodać ostudzone grzyby,resztę cebuli,czosnek przeciśnięty przez praskę,mąkę,jajka,skrobię która ustała sie z odciśniętego soku(sok ostrożnie zlać)doprawić solą i pieprzem do smaku.Wszystko razem dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej.Kłaść łyżką ciasto formując placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pacia 16.08.2011 16:34
bardzo smacznie się zapowiada
SmacznaPyza 13.09.2010 13:30
moje klimaty :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat