Gruszkowe ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki

    200 g
  • jajko

    4 szt
  • cukru

    1/2 szk
  • proszku do pieczenia

    2 łyżeczka
  • margaryny kasia

    200 g
  • kruszonka

  • mąki

    3/4 szk
  • cukru

    3 łyżka
  • kakao

    2 łyżeczka
  • margaryny kasia

    50 g
  • DODATKOWO:

  • gruszki

    2 szt
  • mąki

    1 ł
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
W trakcie ubijania dodawać po jednym jajku.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić na gładką masę.
Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Każdy kawałek owocu obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.

Składniki na kruszonkę połączyć i wyłożyć na gruszki.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka_B 04.01.2012 21:15
Pyszniutkie ciacho!
cukiereczek 02.01.2012 09:04
Słodkie Uwielbiam to
SmacznaPyza 01.01.2012 16:45
bardzo lubię ciasta z gruszkami
Mysiunia 01.01.2012 15:40
piękne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat