Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4
rum 2 łyżki
Goździki całe Prymat 2
Cynamon cały Prymat
cukier 4 łyżki
polewa czekoladowa
cukier brązowy 2 łyżki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą

Gruszki obrać ze skórki, od strony szypułka kwiatowego wyciąć gniazda nasienne.

W garnuszku zagotować ok pół litra wody dodać cukier, cynamon i goździki. Włożyć gruszki stopniowo np. po dwie i gotować ok 5 min. Wyjąć osączyć i wystudzić.
(w tej zalewie możemy jeszcze ugotować jabłka na inny deser wiec nie wylewamy jej)
Żurawinę namoczyć w rumie i pozostawić aż trochę zmięknie.
Do środka każdej gruszki włożyć trochę żurawiny, gruszki umoczyć w ciemnym cukrze i ustawić w naczyniu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. tymczasem rozpuścić polewę czekoladową i polać obficie gruszki. Można na papierze pergaminowym wykonać małe ozdoby np w kształcie nutek, kluczy wiolinowych lub inne. Schłodzić i udekorować gruszki. Resztę rumu w którym moczyła się żurawina podlać pod ustawione gruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 04.02.2013 22:45
Ślicznie, apetycznie i pomysłowo podane gruszki :)
aisoglam 04.02.2013 22:45
Ślicznie, apetycznie i pomysłowo podane gruszki :)
Adam/ZUB3R 04.02.2013 22:01
fajnie wyglądają
oilliwka 04.02.2013 22:00
pięknie wyglądają
Noruas 04.02.2013 21:57
bardzo pomysłowy, świetnie się przezentujący deser
zielonamorelka 04.02.2013 21:57
ooo wyglada szalowo
Mati13 04.02.2013 21:53
wyglądają jak słodkie, czekoladowe góry - super
Grazyna0211 04.02.2013 21:49
atrakcyjny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak