Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    4
  • rum

    2 łyżki
  • Goździki całe Prymat

    2
  • Cynamon cały Prymat

  • cukier

    4 łyżki
  • polewa czekoladowa

  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać ze skórki, od strony szypułka kwiatowego wyciąć gniazda nasienne.

W garnuszku zagotować ok pół litra wody dodać cukier, cynamon i goździki. Włożyć gruszki stopniowo np. po dwie i gotować ok 5 min. Wyjąć osączyć i wystudzić.
(w tej zalewie możemy jeszcze ugotować jabłka na inny deser wiec nie wylewamy jej)
Żurawinę namoczyć w rumie i pozostawić aż trochę zmięknie.
Do środka każdej gruszki włożyć trochę żurawiny, gruszki umoczyć w ciemnym cukrze i ustawić w naczyniu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. tymczasem rozpuścić polewę czekoladową i polać obficie gruszki. Można na papierze pergaminowym wykonać małe ozdoby np w kształcie nutek, kluczy wiolinowych lub inne. Schłodzić i udekorować gruszki. Resztę rumu w którym moczyła się żurawina podlać pod ustawione gruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisoglam 04.02.2013 22:45
Ślicznie, apetycznie i pomysłowo podane gruszki :)
aisoglam 04.02.2013 22:45
Ślicznie, apetycznie i pomysłowo podane gruszki :)
Adam/ZUB3R 04.02.2013 22:01
fajnie wyglądają
oilliwka 04.02.2013 22:00
pięknie wyglądają
Noruas 04.02.2013 21:57
bardzo pomysłowy, świetnie się przezentujący deser
zielonamorelka 04.02.2013 21:57
ooo wyglada szalowo
Mati13 04.02.2013 21:53
wyglądają jak słodkie, czekoladowe góry - super
Grazyna0211 04.02.2013 21:49
atrakcyjny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat