Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gruszka w czekoladzie na kremie angielskim

5.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki
6 szt
cukier
10 dag
cynamon Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
pomarańcz
1 szt
cytryna
1 szt
wiśnie bez pestek
20 dag
orzechy włoskie
5 dag
syrop klonowy
2 łyżki
wino czerwone
1 but

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszka w czekoladzie na kremie angielskim

Gruszka w czekoladzie na kremie angielskim.
Do garnka wlać 1 butelkę czerwonego wina ( np. Kadarka ) , dodać 10 dkg. cukru, kilka goździków, ½ łyżeczki cynamonu, 1 pokrojoną w cząstki pomarańczę i 1 pokrojoną cytrynę. Wino zagotować, zmniejszyć płomień pod garnuszkiem. Gruszki obrać ze skórki i włożyć do rondla z winem .Gotować do średniej miękkości, pozostawić w winie do całkowitego ostudzenia. Wydrylowane wiśnie i posiekane orzechy włoskie, przesmażyć krótko na maśle. Pod koniec krótkiego smażenia dodać 2 łyżki syropu klonowego, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Zimne gruszki wyjąć z wina i wydrążyć z dołu do połowy. Uważać żeby nie uszkodzić gruszki. W uzyskane otwory włożyć ostudzone wiśnie z orzechami. Gruszkę polać gorącą polewą czekoladową, odczekać chwilę aż czekolada stężeje i podać na ciepłym angielskim kremie waniliowym. Można dołożyć gałkę lodów.

Polewa czekoladowa:

125 g gorzka czekolada
100 ml śmietana kremówka 36%
3 dkg masło

Czekoladę połamać na małe kawałki i włożyć do naczynia w gorącej kąpieli wodnej, dodać śmietanę. Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści i utworzy gładką masę. Pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać.

Angielski krem waniliowy:

250 ml. śmietany 36% zagotować z laską wanilii. Zdjąć z ognia i odstawić aż nabierze smaku wanilii. 4 żółtka utrzeć z 8 dkg. cukru na białą masę. Do żółtek dolewać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do zagotowania.

Deser ten można podać również zimny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.11.2013 08:42
wyborny deser
Ewa 05.11.2013 11:59
Pyszności :)
ssylwiaa 05.11.2013 11:53
z pewnością pyszny deser ;)
Patriszja
Patriszja 05.11.2013 11:06
apetycznie wyglada
Bogusiaz 05.11.2013 11:04
ciekawy pomysł:)
Paolcia 05.11.2013 11:02
mmm smacznie wyglada :)
Megg 05.11.2013 10:18
wyśmienity deserek!!!
bogusia19 05.11.2013 10:04
smakowitości
EwelinkA_93 05.11.2013 10:01
pyszności! :-)
Kuchenka 05.11.2013 09:10
świetny deserek!!!
dodi 05.11.2013 09:08
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak