Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grillowany schab z kością, czerwona kapusta i sos porowy

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Grillowany schab

schab z kością
2 kotlety
Smalec wieprzowy
20 g
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Czerwona kapusta z cynamonem

kapusta czerwona
0,5 główki
cebula czerwona
1
ząbek czosnku
1
miód
2 łyżki
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
wino czerwone wytrawne
100 ml
masło
50 g
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Sos porowy z imbirem

por (biała część)
50 g
imbir starty
1 cm
miód
1 łyżka
śmietanka kremowa
100 ml
masło
20 g
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany schab z kością, czerwona kapusta i sos porowy

Grillowany schab:

Schab oprószamy solą, pieprzem i kładziemy kością na dobrze rozgrzanej patelni grillowej na około 5 minut.
Kiedy kość jest już dobrze zgrillowana, dodajemy na patelnię smalec i smażymy nasze kotlety po 4 minuty z każdej strony.
Odstawiamy na 2-3 minuty, żeby mięso odpoczęło.

Czerwona kapusta z cynamonem:

Na maśle z miodem podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy poszatkowaną kapustę, oprószamy solą i dalej smażymy około 10 minut aż kapusta lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca.
Podlewamy całość czerwonym winem i redukujemy, aż alkohol odparuje.
Dodajemy cynamon, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Sos porowy z imbirem:

Pora dokładnie myjemy i kroimy w około 1cm plastry. Tak przygotowane kawałki oprószamy solą, pieprzem i podsmażamy na maśle z dodatkiem miodu.
Skarmelizowane pory podlewamy, śmietanką i redukujemy.
Imbir ścieramy na tarce, wyciskamy z niego sok (najlepiej przez ściereczkę lub gazę) i dodajemy do naszych porów w śmietanie.
Całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 17.02.2017 10:43
świetne danie obiadowe
cris04 20.10.2016 23:48
Fajnie podany obiad i z pewnością pyszny!
Franciszek 20.10.2016 12:20
dobry obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak