Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany schab z kością, czerwona kapusta i sos porowy
Schab oprószamy solą, pieprzem i kładziemy kością na dobrze rozgrzanej patelni grillowej na około 5 minut.
Kiedy kość jest już dobrze zgrillowana, dodajemy na patelnię smalec i smażymy nasze kotlety po 4 minuty z każdej strony.
Odstawiamy na 2-3 minuty, żeby mięso odpoczęło.
Czerwona kapusta z cynamonem:
Na maśle z miodem podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy poszatkowaną kapustę, oprószamy solą i dalej smażymy około 10 minut aż kapusta lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca.
Podlewamy całość czerwonym winem i redukujemy, aż alkohol odparuje.
Dodajemy cynamon, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Sos porowy z imbirem:
Pora dokładnie myjemy i kroimy w około 1cm plastry. Tak przygotowane kawałki oprószamy solą, pieprzem i podsmażamy na maśle z dodatkiem miodu.
Skarmelizowane pory podlewamy, śmietanką i redukujemy.
Imbir ścieramy na tarce, wyciskamy z niego sok (najlepiej przez ściereczkę lub gazę) i dodajemy do naszych porów w śmietanie.
Całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !