Grillowane żeberka z pysznej marynaty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata;

  • musztarda

    5 łyżek,
  • miód

    5 łyżek,
  • sok z cytryny

    1/2 szt,
  • olej roślinny

    5 łyżek,
  • sos sojowy

    2 łyżki,
  • sól

    2 łyżeczki,
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczki,

dodatkowo;

  • żeberka wieprzowe

    1,5 kg.nie za tłuste,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie tłuste żeberka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na kawałki.
Składniki na marynatę wymieszaj dokładnie ze sobą.
Żeberka przed położeniem na grilla przegotować w wodzie z dodatkiem jarzyn i odrobiną soli.
Gotować około 30 minut.
Następnie wyjąc, lekko wystudzić.
Zalać marynatą i zostawić pod przykryciem na kilka godzin.
Odsączyć z marynaty poukładać na tacce do grilla i ułożyć na rozgrzanym grillu ,polewając od czasu do czasu pozostałą marynatą.
Grillować do miekkości mięsa.
Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz surówką.

Żeberka można również pic w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 27.06.2017 18:35
Dziękuję;)
gusia1000 26.06.2017 21:54
Bardzo dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat