Grillowane warzywa po nicejsku wg. Pana Michele Moran

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cukinia

    1 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • oliwki zielone

    40 g
  • oliwki czarne

    40 g
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • papryka zielona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik włączamy i ustawiamy temp. 180 stopni z opcją góra i dół.

Warzywa dokładnie myjemy. Z każdej papryki dokładnie usuwamy gniazda z nasieniem. Każdą z papryk kroimy na ćwiartki. Umieszczamy je w naczyniu i polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy także troszkę ziół prowansalskich, bazylii, soli i pieprzu do smaku to już wedle uznania.
Cukinię i bakłażana kroimy w paski ale tak na ukos. Je również umieszczamy w naczyniu posypujemy ziołami, bazylią, solą i pieprzem i polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
Pokrojone warzywa umieszczamy na grillu ( patelnia grill, grill elektryczny lub tradycyjny). Gdy warzywa będą już odpowiednio ugrillowane, przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy 10 minut.
Podczas pieczenia warzyw, siekamy cebulę, czosnek i oliwki. Dodajemy do niech 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut.

Gdy warzywa będą już gotowe posypujemy je zawartością patelni :D

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Fiffi 03.04.2013 22:23
kolorowo i smacznie
paulina2157 03.04.2013 19:51
świetne aż chce się spróbować
iwi 03.04.2013 18:54
Krótko i na temat:rewelacja
Bernadeta1 03.04.2013 18:49
super jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat