Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
papryka czerwona
1 sztuka -
papryka żółta
1 sztuka -
cebula dymka ze szczypiorkiem
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
cukinia
1 sztuka -
bakłażan
1 sztuka -
oliwki zielone
40 g -
oliwki czarne
40 g -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
do smaku -
sól
do smaku -
papryka zielona
1 sztuka
Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie myjemy. Z każdej papryki dokładnie usuwamy gniazda z nasieniem. Każdą z papryk kroimy na ćwiartki. Umieszczamy je w naczyniu i polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy także troszkę ziół prowansalskich, bazylii, soli i pieprzu do smaku to już wedle uznania.
Cukinię i bakłażana kroimy w paski ale tak na ukos. Je również umieszczamy w naczyniu posypujemy ziołami, bazylią, solą i pieprzem i polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
Pokrojone warzywa umieszczamy na grillu ( patelnia grill, grill elektryczny lub tradycyjny). Gdy warzywa będą już odpowiednio ugrillowane, przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy 10 minut.
Podczas pieczenia warzyw, siekamy cebulę, czosnek i oliwki. Dodajemy do niech 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut.
Gdy warzywa będą już gotowe posypujemy je zawartością patelni :D
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się