Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki z uda indyka z sosem salsa verde oraz makaronem z cukini
Mięso z udźca indyka myję, osuszam i usuwam kość. Następnie udziec kroję w miarę możliwości na równe kawałki i umieszczam w przygotowanej marynacie odstawiając do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso nabijam w miarę luźno na patyczki szaszłykowe, oddzielając kawałkami cebuli. Szaszłyki grilluję z każdej strony. Roszponkę, natkę pietruszki, oregano umieszczam w naczyniu, dodaję prażony na suchej patelni słonecznik, sok z cytryny, przyprawiam, dodaję oliwę i blenduję na jednolitą masę. Cukinie myję, obieram ze skórki i obieraczką robię "makaron" z cukinii przyprawiając solą pieprzem i przyprawą do grilla Prymat. Następnie grilluję na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
Szaszłyki z uda indyka podaję na makaronie z cukinii z aromatycznym, zielonym sosem salsa verde.