Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szaszłyki z uda indyka z sosem salsa verde oraz makaronem z cukini

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne marynowane i grillowane mięso z uda indyka podane z aromatycznym, zielonym sosem salsa verde oraz grillowanym makaronem z cukinii.

Składniki:

Marynata do mięsa:

olej 2 duże łyż.
Papryka słodka mielona Prymat 1 duża łyż.
ząbki czosnku 3 ząbki
sos barbecue 1 duża łyż.
sól 2 małe łyż.
cukier 2 małe łyż.
ocet winny 2 małe łyż.
Gril klasyczny Prymat 4 małe łyż.
Papryka słodka mielona Prymat 4 małe łyż.

Mięso na szaszłyki:

udziec z indyka 1 sztuka

Sos salsa verde:

roszponka 100 gramów
słonecznik łuskany 100 gramów
oregano świeże 5 gałązek
sól 2 małe łyż.
cukier 2 małe łyż.
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 małe łyż.
sok z cytryny 2 małe łyż.
oliwa 4 duże łyż.
natka pietruszki 1 pęczek

Makaron z cukinii:

cukinia 2 sztuki
Gril klasyczny Prymat 4 małe łyż.
sól 2 małe łyż.
pieprz 2 małe łyż.
olej 2 małe łyż.

Porada

1. Jako sos barbecue użyłem "Jack Daniel's Barbecue Glaze Smokey Sweet", który dodaje charakterystycznego posmaku do marynaty. 2. Sos salsa verde można wykonać także z rukoli lub samego świeżego oregano. 3. Grillowana cukinia bardzo zmniejsza swoją objętość.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki z uda indyka z sosem salsa verde oraz makaronem z cukini

Mięso z udźca indyka myję, osuszam i usuwam kość. Następnie udziec kroję w miarę możliwości na równe kawałki i umieszczam w przygotowanej marynacie odstawiając do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso nabijam w miarę luźno na patyczki szaszłykowe, oddzielając kawałkami cebuli. Szaszłyki grilluję z każdej strony. Roszponkę, natkę pietruszki, oregano umieszczam w naczyniu, dodaję prażony na suchej patelni słonecznik, sok z cytryny, przyprawiam, dodaję oliwę i blenduję na jednolitą masę. Cukinie myję, obieram ze skórki i obieraczką robię "makaron" z cukinii przyprawiając solą pieprzem i przyprawą do grilla Prymat. Następnie grilluję na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
Szaszłyki z uda indyka podaję na makaronie z cukinii z aromatycznym, zielonym sosem salsa verde.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak