Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    2 pojedyncze sztuki bez polędwicze
  • sos chili

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • szparagi zielone

    0,5 kg

Sos cytrynowy

  • bulion drobiowy

    200 ml lub warzywny
  • śmietana 30%

    200 ml
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • starta skórka z cytryny

    1 sztuka
  • sok z jednej cytryny

    1 sztuka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 szczypta
  • posiekany koperek

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym foto
Piersi z kurczaka myjemy , osuszamy , odcinamy błonki.
Sos chili mieszamy z olejem rzepakowym oraz pieprzem cytrynowym , marynujemy mięso , odstawiamy na przynajmniej 2-3 godz do lodówki.
Krok 2 - Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym foto
Po tym czasie rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową , grillujemy pierś ok 7 min z jednej strony .( długość grillowania w dużym stopniu zależy od grubości mięsa)
Szparagi myjemy , odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce.
Przekręcamy mięso , dokładamy szparagi , grillujemy kolejne 7 min.
Krok 3 - Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym foto
Sos cytrynowy:W rondelku zagotowujemy bulion ze śmietanką , zmniejszamy ogień , gotujemy na bardzo wolnym gazie do lekkiego zgęstnięcia sosu.
Krok 4 - Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym foto
Wbijamy żółtka energicznie mieszając , dodajemy skórkę oraz sok z cytryny.
Doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz kurkumą.
Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekany koperek , mieszamy.
Grillowaną pierś oraz szparagi podajemy polane sosem cytrynowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 15.05.2016 19:19
Dziękuję , rzeczywiście udało mi się idealnie połączyć smaki :)
Malinka 05.05.2016 10:10
Ależ to musiało być pyszne, mniam!
Mniam 05.05.2016 09:57
Ten sos cytrynowy idealnie tutaj pasuje. Pyszny musi być.
Grazyna0211 05.05.2016 09:18
smaczne danie
berys18 05.05.2016 09:13
Wow, jakie pyszne danie
SzczyptaChili 05.05.2016 08:54
Polecam , jest rewelacyjne w smaku :)
Iwusia 04.05.2016 23:04
ależ to zapowiada się fantastycznie
KORAL 04.05.2016 22:16
Świetne danie
ada.la 04.05.2016 22:03
wyglądają pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat