Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane burgery

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kotlety

mięso mielone 500 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
ząbek czosnku 1 szt
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat

Dodatkowo

bułki 10 szt
sałata
pomidor
ogórek
cebula
żółty ser 10 plasterków
sos czosnkowy
ketchup
olej

Porada

Jeżeli mamy więcej czasu, możemy upiec sami bułki :)

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane burgery

Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, dodać czosnek oraz przyprawy, wyrobić i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Rozpalić grilla - u mnie to męska część zadania :), także męską częścią zadania było formowanie kotletów.
Grill powinien się żarzyć.
Kotleciki zrobić wielkości bułek, nie za grube na ok 1,5-2 cm.
Wrzucić na umyty i natłuszczony olejem ruszt.
Grillować z obu stron ok 15-20 minut.
Kiedy kotlety będą dochodzić podpiec z obu stron bułki (ja wcześniej podpiekłam je w piekarniku).
Przed podaniem, na kotlety ułożyć po plasterku sera żółtego, po dwóch minutach można tworzyć swoje wymarzone burgery.
Dobrą opcją jest patyczek od szaszłyków na który można nabijać po kolei: bułkę spód, kotlet z serem, sos czosnkowy, sałata, pomidor, cebula, ogórek i bułka góra.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak