Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami i sałatką, DS XVIII odc. 19
Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami i sałatką to znany i lubiany pomysł na obiad. W tym przepisie Doradcy Smaku, Daria Ładocha pokazuje kilka trików, by to klasyczne danie nabrało dodatkowych smaczków!
Zobaczymy m.in.:
- jak zrobić aromatyczną marynatę do kurczaka?
- do czego służy w kuchni mandolina?
- jak przygotować ziemniaki z sosem szpinakowym?
- jak zrobić sałatkę z pomidorów?
Opis przygotowania:
Ziemianki obieramy i kroimy w cienkie plastry na mandolinie. Następnie układamy bezpośrednio na blasze. Blachę wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy z funkcją pary ok 5-10 min.
Robimy marynatę: do miski wlewamy olej, dodajemy rozmaryn suszony Prymat i całość mieszamy.
Do miski z marynatą dodajemy piersi z kurczaka, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na ok 10 min. Po zamarynowaniu grillujemy kurczaki na rozgrzanej patelni grillowej. Po grillowaniu przekładamy na talerz.
Przygotowujemy sos szpinakowy: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule posiekaną w drobną kostkę. Dodajemy czosnek suszony Prymat oraz liście szpinaku. Całość podlewamy bulionem i dodajemy śmietanę do zagęszczenia sosu. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Wyciągamy ziemniaki z piekarnika i układamy je na wierzchu sosu szpinakowego. Całość posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 5-10 min.
Na suchej rozgrzanej patelni podprażamy pestki słonecznika.
Przygotowujemy sałatkę: szalotkę siekamy drobno a pomidory kroimy w drobną kostkę. Całość łączymy w misce, doprawiamy solą różową himalajską drobnoziarnistą Prymat i dodajemy podprażone pestki słonecznika. Doprawiamy pieprzem i świeżymi liśćmi bazylii.
Kurczaka podajemy z sałatką, upieczonymi ziemniakami z sosem szpinakowym i dekorujemy bazylią.